Din categoria: Medicina integrata  

ARSURILE SOLARE

Cu totii stim deja cate ceva despre riscurile expunerii prelungite la soare, sau la ore considerate mai periculoase pentru organismul uman. Radiatiile ultraviolete solare pot determina inrosirea pielii, cresterea sensibilitatii ei sau chiar aparitia edemului, a inflamatiei dureroase a pielii. Este importanta mai ales prevenirea acestei probleme cutanate, cunoasterea riscului la care este expus fiecare organism inainte de producerea acestor leziuni deloc de neglijat. Intr-adevar, exista posibilitati de a ameliora suferinta pielii dupa ce aceasta a fost arsa, dar in ultimul timp se cunoaste faptul ca efectul nociv al acestor radiatii este mult amplificat. In acelasi timp nu sunt multi aceia care efectueaza un examen medical de evaluare pentru a stabili posibilele riscuri ale organismului expus la acest factor de stress. Expunerile repetate ale pielii sunt la soare au un efect cumulativ, astfel ca, in timp, pot duce la probleme constituite, cronice, fara efect la lotiunile racoritoare si hidratante necesare in stadiul acut. Pielea se poate decolora definitiv, imbatraneste prematur, isi pierde elasticitatea si capata riduri rezistente la tratamentele cosmetice, si este posibila aparitia cancerului cutanat.

INSOLATIA

In conditii obisnuite, organismul uman poseda mecanisme naturale care il ajuta sa se adapteze la caldura. Aceasta se intampla prin conducerea caldurii din corp prin intermediul vaselor circulatorii spre piele, pentru a fi eliminata la exterior si evaporarea permanenta a apei prin transpiratie dar si prin respiratie, cu efect de racorire. Exista insa si expuneri prelungite sau la temperaturi prea mari, mai ales cand umiditatea atmosferica este prea mare si nu exista nici vant, cand organismul nu se mai poate apara. Insolatia este una din probleme grave care pot aparea cand organismul nu face fata excesului de caldura ambianta. Cum recunoastem insolatia? Apare febra mare, peste 39◦C, pielea este rosie si foarte uscata, durere mare de cap, palpitatii, hipertensiune arteriala sai hipotensiune arteriala, chiar confuzie, delir; in cazuri grave pot aparea convulsii si coma. Copiii mici, varstnicii si persoanele cu probleme cardiocirculatorii sunt printre cei mai expusi. La fei si cei care consuma mai mult alcool. Alcoolul produce deshidratare si persoanele cu risc de deshidratare au risc mare si de insolatie. Daca simptomele sunt recunoscute rapid, persoana trebuie dusa imediat la umbra si la racoare, si, in timp ce se asteapta ajutorul medical, se incearca scaderea treptata a temperaturii ei corporale cu comprese reci la frunte, racorirea corpului cu curenti de aer, administrarea de lichide – daca este constienta. Insolatia poate fi fatala pentru persoanele cu risc mare cardiovascular, dar poate fi prevenita si controlata.

INTOXICATIILE ALIMENTARE

Oricine a avut uneori episoade de scaune nelegate, mai lichide,uneori insotite de greata sau /si varsaturi. Cauza este ingestia de alimente / apa contaminata. Pot aparea si dureri abdominale. De obicei semnele apar in acelasi timp la toti membrii grupului care au consumat apa sau alimentele contaminate. Desi unele din aceste episoade pot sa se rezolve usor si rapid (cateva ore pana la o zi) exista situatii urgente care pot duce la internare in sectiile de boli infeco-contagioase. Multe din aceste episoade pot fi prevenite prin evitarea consumului de apa si alimente contaminate. Homeopatia poate constitui un ajutor de nepretuit in problemele de sanatate estivala. O mica trusa de urgenta poate rezolva imediat tulburarile minore, dar si pe cel majore aflate in stadiul de debut. Posibilitatea aparitiilor de alergii sau intolerante la alimente, virusi, bacterii, paraziti, medicamente sau produse igieno-cosmetice poate fi prevenita prin efectuarea unui consult de biorezonanta Paul Schmidt. Depistarea blocajelor energetice poate fi urmata de sedinte de armonizare si de prepararea unui tratament individualizat care sa restabileasca echilibrul de reactie si sa creasca imunitatea generala si nespecifica a organismului. In fond, perioadele estivale ar trebui sa reprezinte o combinatie ideala intre relaxarea fizica si psihica si recuperarea starii de sanatate optima a organismului.