Din categoria: Generale  

Este o metodă care face masurători pentru fiecare organ al corpului, estimând fiziologia tisulară și parametrii microcirculației. Metoda constă din transmiterea prin corpul uman a unui curent pe calea unor electrozi aplicați pe frunte, pe palme și pe tălpi. Acest curent de frecvență foarte mică circulă doar prin lichidele extracelulare, nu poate traversa membranele celulelor din țesuturi și din sânge, deci exprimă măsurători ale lichidului interstitial. Metoda măsoară parametri fizici, în ultimă instanță, conductibilitatea electrică a țesuturilor la nivel de spațiu interstițial (intercelular).

Aplicarea metodei aduce informații despre modificări la nivel fizic, emoțional, mental, în diferitele stadii de răspuns al organismului: de alarmă, de rezistență sau de epuizare. Ne arată că la nivelul diferitelor organe și sisteme există agresiuni și modul în care organismul reușește să se adapteze la aceste agresiuni.

Masurătorile efectuate informează asupra activității celulare, a echilibrului ionilor, hormonilor, substanțelor biochimice (glucoză, colesterol, trigliceride etc.), echilibrului acido-bazic din țesuturi și organe, reprezentând un ajutor deosebit în creșterea calității actului medical. Prin faptul că apreciază riscul de îmbolnăvire pentru fiecare pacient la nivel de organ, datorită faptului că realizează managementul acestui risc, ajută la stabilirea necesității altor investigații medicale pentru punerea unui diagnostic complet, ajută la controlul terapiei și crște complianța pacientului, acesta înțelegând mai ușor obiectivul tratamentului.

Câteva situații în care se poate utiliza cu succes electrosomatografia sunt: evaluarea eficacității chimioterapiei, aprecierea stării organismului după producerea unui eveniment cardiovascular, evaluarea efectului fitoterapiei, micronutriției, a chirurgiei și a tratamentelor alopate (antibiotice, hipotensoare, anticoagulante, diuretice).

EIS este o metoda rapidă, blândă (pacientul nu simte nici o neplăcere), are rezultate reproductibile, poate fi repetată fără efecte secundare, chiar în aceeași zi (nu iradiază).