Confundată adesea cu o anexită, cistita este, de fapt, o inflamație a vezicii urinare, care afectează în mod special femeile. Statistica uluitoare spune că 1 din 3 femei cu vârste de până la 24 ani este afectată de această problemă și jumătate dintre femei vor suferi de ea pe parcursul vieții. Mai concret, cistita este o inflamație a mucoasei care căptușește vezica urinară ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră (canalul de eliminare a urinei).
Cauze și manifestare
Simptomele sunt: nevoia frecventă de a urina (deși cantitatea de urină este relativ mică) și dureri la urinare, însoțite de senzație de usturime și/sau arsură, un miros pronunțat și o culoare închisă a urinei, uneori sângerări, dureri în timpul actului sexual, dureri de burtă sau dureri de spate (în partea de jos), în anumite cazuri însoțite de febră și o stare generală proastă.
Printre cele mai frecvente cauze se numără igiena necorespunzătoare sau, la polul opus, dușurile vaginale frecvente, care dezechilibrează flora vaginală, băile cu spumă sau folosirea produselor de igienă intimă care conțin parfum, au un PH ridicat și care irită zona genitală, sarcina (existând o presiune mai mare asupra uterului, vezica urinară nu este eliminată complet și bacteriile sunt favorizate), perioada de după menopauză (nivelul scăzut de estrogen reduce capacitatea de apărare a organismului), diabetul (nivelul crescut de zahăr din urină poate favoriza înmulțirea bacteriilor), steriletul, tumorile aparatului urinar, migrarea bacteriilor din intestin și vagin spre vezică, prezența bacteriilor (cea mai des întâlnită este Escherichia coli) sau a ciupercii Candida albicans (mai rar), folosirea lenjeriei intime sintetice sau foarte strânse, mai ales cea de tip tanga, gelurile spermicide, contactul sexual neprotejat sau după o perioadă mare de abstinență (mușchii vaginali sunt foarte sensibili și se pot inflama relativ ușor; se recomandă urinarea la maxim 15 minute după contactul sexual, pentru a elimina bacteriile dăunătoare).
La bărbați cauzele cistitei sunt mai puține și vorbim, în general, de malformatii (infecțiile urinare apar de la vârstă tânără în acest caz) sau de infecții generalizate ori o infecție secundară a unei sonde urinare.
Valabile pentru ambele sexe: slăbirea sistemului imunitar, stres, antibioticele sau chiar alimentația sau hidratarea defectuoasă.
Cum ne apărăm?
Remedii naturale
Primele lucruri pe care le putem face zilnic ar fi o hidratare și o alimentație corectă, îngrijirea sistemului imunitar, eliminarea stresului, folosirea lenjeriei intime din materiale naturale, o bună igienă intimă, renunțarea (acolo unde se pot găsi alternative, desigur) la tratamentele cu antibiotice. Tratamentul prelungit cu antibiotice poate să facă mai mult rău decât bine, distrugând inclusiv echilibrul natural al florei bacteriene din vagin (cea mai des întâlnită cauză a aftei vaginale este tratamentul cu antibiotice). E obligatoriu să mergem la doctor și să obșinem un tratament imediat, cistita tratata incorect sau insuficient poate evolua, ducând la afectarea rinichiului, uneori cu pierderea funcției acestuia. Automedicaţia, mai ales cea antibiotică, este mult mai dăunătoare pentru organism decât ne putem imagina şi poate conduce la apariţia formelor cronice sau a complicaţiilor, unele severe: pielonefrita (infecţie la nivelul aparatului urinar superior - rinichi). Se vor evita consumul de alcool, de ceai și cafea. Putem încerca remedii naturale ca ceaiurile din frunze de mesteacăn, leuștean, galbenele, cimbrișor. Urzica este utilă în vindecarea infecției, dar și pentru calmarea senzațiilor de arsură care o însoțesc. Sucul de afine poate fi o alternativă sau ceaiul de mătase de porumb.
Remediile ScienceMed
Un sistem renal sănătos este extrem de important pentru o viață sănătoasă în general. Deși remediile de mai sus pot ajuta, din păcate ele nu pot elimina definitiv boala și, mai ales, cauzele. Cam același lucru și la tratamentele alopate, care au și multe efecte secundare. Vorba aia: tratezi pe o parte și strici pe alta. Situația se schimbă la ScienceMed, unde nu numai că putem elimina cauzele, dar putem să și prevenim. Concret, programându-vă la o consultație completă de medicină integrată putem vedea, măsura și reface orice dezechilibru, încă de la nivel energetic (înainte ca el să somatizeze într-o problemă la nivel fizic), prin urmare putem preveni apariția oricărei boli, nu doar a cistitei. În cazul în care boala a apărut deja, atunci o tratăm. Avantajul major pe care îl are medicina integrată este că vindecând o boală, rezolvăm pe lângă ea și alte probleme. Cauzele declanșatoare ale unei boli duc și alte probleme, cum bine știm cu toții. Odată rezolvate cauzele, vindecăm o problemă și prevenim cel puin încă una, dacă nu mai multe.
Medicina integrată Sciencemed diagnostichează și tratează aceste afecțiuni cu ajutorul electrosomatografiei, biorezonanței, homeopatiei, fitoterapiei sau gemoterapiei. Tratamentul homeopat trebuie individualizat pentru fiecare pacient, în funcție de cauzele producerii, de simptomele asociate și, nu în ultimul rând, de terenul pacientului pe care apare această infecție (bolile asociate). Remediile sunt testate cu aparate de cea mai mare finețe și se administrează personalizat. Administrarea unor remedii după ureche sau pe încercate ne poate crea dezechilibre majore la nivel celular și la nivel energetic. Prin urmare este mai puțin periculos să nu luăm nimic decât să luăm ceva doar pentru că ne atrage prospectul.
Medicina integrată Sciencemed oferă o diagnosticare integrată a fiecăruia dintre noi, la nivel celular, la nivel energetic, fizic, mental și emoțional. Pentru că nu putem separa fizicul de latura mental-emoțională individuală, pentru că suntem ceea ce gândim, ceea ce simțim, iar echilibrul nostru energetic este influențat de propriile gânduri și emoții.