Soluții pentru colesterolul mărit
Auzim de atât de multe ori vorbind despre colesterol și efectele lui, încât deja ni s-a întipărit în minte că este ceva rău. Chiar se vorbește despre colesterolul rău și colesterolul bun, ceea ce nu e chiar bine, întrucât ne induce o stare nepotrivită atunci când ne gândim la ceea ce mâncăm, de pildă.
Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat, responsabilă cu formarea membranei celulelor și anumitor hormoni. Prin urmare, este o substanță vitală. Mai mult decât atât, nici producția insuficientă de colesterol nu e bună. I s-a spus colesterolul rău pentru că majoritatea celor care au probleme de hipercolesterolemie au aflat când indicele colesterolului era deja mult prea mare și era asociat cu o problemă cardiovasculară. Hipercolesterolemia nu dă manifestări clinice, din păcate, de aceea controlul medical de prevenție este extrem de important. Consecința hipercolesterolemiei, placa de aterom, este cea care duce la apariția problemelor cardiovasculare. Un alt efect nedorit al colesterolului mărit, deși mai puțin cunoscut, este atacul cerebral.
Majoritatea oamenilor asociază problema colesterolului cu vârsta a treia, sau cel mult o văd apărând la câțiva ani după depășirea pragului vârstei a doua, ceea ce, în contextul actual, este total eronat. Tot mai multe persoane între 30 și 40 de ani se confruntă cu această problemă și, din cauză că nu înțeleg cu adevărat pericolul, tot mai mulți tineri ajung să facă atacuri de cord sau cerebrale, unele minore, altele urmate de decese premature.
„Legendele” cu iz medical care circulă peste tot sunt că trebuie să ne ferim de mâncărurile grase și astfel menținem colesterolul la cote normale. Nimic mai fals. Cum spuneam, nici fără colesterol nu putem trăi și nu toate grăsimile sunt rele. Nu doar mâncarea așa zis grasă ne îmbolnăvește. Mai rău decât grăsimile din mâncare este, de pildă, fumatul, mai ales cazurile excesive. Mai mult decât atât, uleiul de măsline, de pildă, este recomandat în dieta unei persoane care suferă de hipercolesterolemie. Lipsa de activitate este la fel de dăunătoare precum fumatul, deci încercați să vă mișcați cât se poate de mult. Nu-i nimic dacă nu vă place sportul, mergeți pe jos cu pas alert 2-3 stații de autobuz zilnic, o dată când mergeți la serviciu, o dată când vă întoarceți. Mersul pe jos face minuni pentru sănătate. Ieșiți jumătate de oră la aer în week-end, jucați-vă cu copiii, faceți orice vă place și care înseamnă punerea în mișcare a corpului. Atenție la nuci și semințe (inclusiv alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate), fasole, mazăre uscată și linte, din care e bine să mâncați mai puțin, altfel, însă, puteți consuma orice fruct și orice legumă, în stare proaspătă (de preferat) sau preparată. Peștele este un aliment recomandat, câtă vreme nu îl prăjiți. Evitați laptele integral, laptele praf, smântâna, iaurturile și brânzeturile grase, dar restul de lactate sunt bune, nu vă feriți de ele. Dacă e nevoie să folosiți grăsimi, atunci alegeți-le pe cele vegetale, renunțați la unt, untură sau slănină. Îți place ciocolata? Nici o problemă, dar caută ciocolată neagră, fără zahăr adăugat și grăsimi saturate. Desigur, nu mânca o ciocolată odată. Dintre sosuri eliminați maioneza, dressingurile din comerț și sarea în exces. Restul de condimente naturale sunt sănătoase, iar dieta nu vi se va mai părea dietă. Un regim alimentar sănătos nu înseamnă fără gust, înseamnă doar o bună informare și o dorință de a te menține sănătos.
Cel mai important, desigur, este să păstrăm măsura în orice. Dacă de mici învățăm să ne alimentăm corespunzător, șansele să ajungem la probleme grave de colesterol sunt extrem de mici. De aceea, adoptați un tip de dietă sănătoasă acasă pentru întreaga familie, inclusiv pentru cei mici.
Desigur, stresul, bată-l vina, omniprezent în viețile tuturor, vine și strică orice regim alimentar sau regim de viață normală. Mare, mare, mare atenție la stres! Care nu numai că ajută la creșterea colesterolului rău care nu e tocmai rău, după cum vedem, dar ajută la scăderea colesterolului bun, lucru care e chiar mai grav decât hipercolesterolemia.
Ajunge doar un regim sănătos pe care să îl adoptăm acum pentru a evita problemele pe viitor? După cum știm foarte bine, corpul uman este extrem de complex și fiecare individ se confruntă cu alte probleme, are alte reacții, trece prin momente mai bune sau mai grele, reacționează diferit la factori externi. Răspunsul este: poate da, poate nu. Orice lucru bun pe care îl facem pentru noi în clipa asta poate determina ceva pozitiv în viața fiecăruia dintre noi, dar dacă ne-am putea vindeca doar cu alimente am fi cu toții extrem de sănătoși acum. Alimentația este doar o latură.
Emoțiile și gândurile pot crea probleme mai mari decît alimentația și asta nu doar în ceea ce privește nivelul de colesterol. Am scris câteva materiale pe tema stresului, a dezechilibrelor emoționale și a efectelor nocive ale gândurilor nepotrivite, le puteți citi pe toate în numerele anterioare ale revistei sau pe blogul ScienceMed (www.sciencemed.ro/blog).
Prevenția este o armă extrem de utilă. E cu mult mai ușor să te lupți cu ceva care abia a apărut sau încă nu s-a manifestat în corpul fizic decât să vindeci o boală cronică. Instrumentele moderne de diagnostic, cum este biorezonanța Paul Schmidt și electrosomatografia, aparate pe care le găsiți în toate centrele ScienceMed, pot arăta dezechilibrele încă de la nivel energetic și celular, adică înainte ca boala să se instaleze la nivel fizic. De la primul dezechilibru energetic pot trece ani de zile până când boala, așa cum o știm, se instalează în plan fizic. Iar dezechilibrele se pot repara, evitând, astfel, apariția bolii. Consultația completă de medicină integrată înseamnă combinarea metodelor de diagnostic cu alte terapii naturale de vindecare și reechilibrare organică, mentală și emoțională: homeopatia, gemoterapia, fitoterapia și terapia florală Bach. Toate îmbinate într-o metodă revoluționară de tratament, efecuată sub atenta îngrijire a unor medici de medicină alopată care au înțeles că natura vine în ajutorul științei. Boala s-a instalat? Cu cât veniți mai târziu, însă, cu atât perioada de vindecare este mai lungă. Dar se vindecă.
Aveți grijă de voi în perioada sărbătorilor care ne bat la ușă, mâncați cu măsură, relaxați-vă și odihniți-vă! Să fiți sănătoși, să aveți sărbători de poveste și un An Nou fericit!