Rinichii sunt două organe situate în fosele lombare, imediat deasupra liniei taliei şi au o lungime de aproximativ 11 cm, lăţime de 6 cm şi o grosime de 3 cm. Prin funcţiile lor de purificare, menţinere şi susţinere (curăță sângele de reziduuri toxice şi elimină excesul de lichide, menţin echilibrul de sare şi minerale din sânge, reglează metabolismul electrolitic şi produc hormonii responsabili de reglarea tensiunii arteriale şi de producţia celulelor roşii din sânge), rinichii au un rol crucial în organism. Rinichii sănătoşi reprezintă un adevărat laborator al organismului, iar funcţia renală este vitală pentru organism. Când rinichii se îmbolnăvesc, reziduurile toxice şi lichidele sunt reţinute în organism, cauzând umflarea gleznelor, vărsături, stări de slăbiciune, insomnii şi insuficiență respiratorie. Cu toate că o boală renală cronică pare să apară brusc, aceasta îşi face apariţia în timp, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre, denumite nefroni, iar atunci când nefronii sunt deteriorati şi nu mai funcţionează, cei rămaşi sănătoşi preiau şi funcţia acestora. Dacă deteriorarea continuă şi afecţiunea nu este depistată şi tratată la timp, din ce în ce mai mulţi nefroni devin nefuncţionali, până la momentul în care rinichiul nu îşi mai poate îndeplini funcţia. Printre cauzele recurente ale afecţiunii renale se pot număra răni şi traumatisme soldate cu pierderi de sânge, deshidratarea, şocul generat de o infecţie în sânge, obstrucţia tractului urinar / prostată, efecte secundare nocive produse de anumite toxine şi medicamente, complicaţii apărute în urma unei sarcini.

Hidratarea joacă un rol cheie în menţinerea unor rinichi sănătoşi.

Apariţia insuficienţei renale poate fi prevenită dacă avem un control asupra unui cumul de factori de risc din care fac parte: hipertensiunea arterială (care poate deteriora capilarele renale), diabetul zaharat, consumul excesiv de proteine şi grăsimi şi, nu în ultimul rând, medicaţia agresivă pentru rinichi (antiinflamatoarele nesteroidiene şi anumite antibiotice). Există şi o serie de factori de risc ce nu pot fi controlaţi. O mare parte din cauzele bolii renale cronice sunt legate de: vârstă (studiile au arătat că începând cu vârstă de 35 de ani rinichii noştri încep să scadă în dimensiuni, ajung doar cu aproximativ 30% din masă renală funcţională în jurul vârstei de 80 de ani, rasă, sexul (s-a constatat că bărbaţii prezintă un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune renală cronică decât femeile) şi markerii genetici. În momentul în care funcţia renală scade sub un anumit nivel critic, se instalează insuficienţa renală cronică. Este o afecţiune „silenţioasă”, care evoluează în timp şi are efecte devastatatoare asupra întregului organism. Poate cauza grave afecţiuni cardiace, osoase şi cerebrale, scăzând calitatea şi, de foarte multe ori, durata vieţii pacientului. Dacă s-a instalat deja, bolnavul are nevoie fie de dializă, fie de un nou rinichi şi de scheme de tratament şi operaţii chirurgicale complexe.

Secretul unor rinichi sănătoşi este la îndemâna noastră şi stă în conştientizare şi prevenţie.

Stilul de viaţă sănătos, menţinerea unei tensiuni arterială optimă, echilibrarea nivelui glicemiei şi al colesterolului ajută la sănătatea rinichilor noştri. Alimentaţia sănătoasă, hidratarea permanentă, controlul şi reglarea greutăţii corporale, evitarea consumului de tutun şi alcool în exces protejează rinichii. Este, de asemenea, extrem de important să efectuăm controalele şi analize periodice. Iar pentru cei care nu vor să facă analize de sânge sau alte forme de diagnosticare invazive, consultația completă de medicină integrată la ScienceMed este soluția perfectă. Putem diagnostica și preveni, în cadrul unei ședințe, folosind aparatele de biorezonanță și electrosomatografie interstițială, putem vedea blocajele și disfuncționalitățile deja existente în organism, dar le putem identifica cu succes și pe cele care sunt încă doar la nivel energetic sau celular, care nu au somatizat într-o boală, dar care vor conduce către probleme de sănătate în viitorul apropiat. Diagnosticarea nu este dureroasă și nu are efecte secundare. Putem reechilibra cu ajutorul aparatelor, dar și în combinație cu tratamente homeopate, fitoterapice, gemoterapice și terapii Bach orice dezechilibru, la oricare dintre cele 3 niveluri: energetic, celular sau fizic. Putem vindeca, fără efecte secundare, orice problemă care nu a ajuns cronică și în stadiul de amenințare gravă a vieții sau putem ameliora simptomele și efectele acelor afecțiuni care deja în medicina alopată sunt lipsite de tratamente. Căci, nu uitați, dacă medicina alopată are o rată de vindecare de 37% , medicina integrată ScienceMed are o rată de 82%. Cu cât ajungeți mai devreme la noi, cu atât șansele de reușită sunt mai mari.