Oboseala a devenit în ultimii ani o stare aproape generală la toate persoanele cu vârstă adultă, dar, mai rău decât atât, tinde să apară din ce în ce mai des la copii și adolescenți. Ritmul vieții devine din ce în ce mai alert, iar noi nu știm cum să ne mai împărțim în toate părțile. Copiilor li se cere de la vârste foarte mici să învețe limbi străine, să facă cursuri de dans, de pian, școală de vară, tot felul de ateliere creative, e adevărat, dar prea multe prea curând. Adolescenții trebuie să fie deja niște mici adulți, să facă față la școală, să aibă activități nenumărate în timpul zilei, studenții încep să muncească în paralel cu orele de curs pentru a suplimenta veniturile și a ține pasul cu cerințele societății de azi. Targete din ce în ce mai mari, nesiguranța zilei de mâine, griji, chirii, probleme... Femeile trebuie să muncească la serviciu până seara târziu, apoi să meargă acasă să se ocupe de gospodărie, de bărbat, de copii. Bărbații trebuie să muncească și mai mult ca să își întrețină familia, unii au câte 2 slujbe în paralel... Ei bine, ați spune că oboseala e normală. Până la un punct este. Adică e normal să te simți obosit la finalul zilei după ce ai muncit, ai alergat, ai făcut. Dar starea psihică asociată cu această oboseală trebuie să fie una pozitivă. Când ai zâmbit ultima oară pentru că ai avut o zi grea, dar frumoasă? Din păcate, oboseala devine în timp asociată cu stări ca neliniște, frică, luptă interioară, refuzul unor situații, neplăcere. Când am un pic de timp liber mă simt abătut, mă plictisesc, nu mai am poftă de a trăi, stau în casă, uit să zâmbesc, parcă mă dor și oasele, mă simt slăbit și chiar neputincios. Cu cât mă simt mai obosit, cu atât m-aș odihni mai puțin, căci problema devine din ce în ce mai gravă. Încep să mă trezesc dimineața la fel de obosit cum m-am culcat. Peste noapte toate gândurile mele rele se transformă în coșmaruri, așa că patul nu mă mai îmbie. Sau dorm 12 ore și mă trezesc de parcă m-ar fi bătut cineva toată noaptea. Cu cât mă odihnesc mai puțin, cu atât mai rău e. Cu cât calitatea somnului e mai proastă, cu atât problemele din timpul zilei devin mai grave. Lipsa de odihnă (ori calitatea proastă a somnului) este unul dintre factorii principali pentru o serie de dezechilibre hormonale, digestive, cardiovasculare, pulmonare, ginecologice, metabolice sau ale sistemului nervos. Lipsa de somn duce la depresie. Corpul are nevoie de odihnă pentru a se reface. Atenție, odihna înseamnă un somn de 7-8 ore, odihnitor, nu unul de 10-12 ore după care mă trezesc abătut sau cu dureri de cap. Un studiu desfășurat la Clinicile ScienceMed din București și Buzău a demonstrat că dintre persoanele care acuzau o stare avansată de oboseală 100% aveau dezechilibre energetice, 86% aveau deja dezechilibre la nivel celular și, dintre acestea, 78% au dezvoltat boli cu simptome în următoarele 30 zile. Iată că oboseala trebuie să fie percepută ca un semnal serios de alarmă.

Ce facem?

Fie ne luăm o pauză de câteva luni de vacanță (ceea ce, desigur, e posibil în cazuri excepționale), fie mergem la doctor.

Ce poate face Medicina integrată ScienceMed în acest caz?

Poate diagnostica dezechilibrele asociate cu starea de oboseala și poate oferi cel mai eficient tratament personalizat, adaptat pacientului. În cadrul consultației complete vom scana corpul la nivel fizic cu ajutorul electrosomatografiei interstițiale, putând vizualiza funcția celulară la nivelul tuturor organelor și sistemelor din corp. De asemenea, vom determina stresul oxidativ la nivel celular, valori interstitiale ale ionilor, hormonilor, valori ale mineralelor, apa totală din corp, apa intracelulară și extracelulară, valori ale glucozei și lipidelor la nivelul spațiului intercelular. Vom măsura dezechilibrele energetice cu ajutorul Biorezonanței Paul Schmidt și vom stabili un tratament personalizat. Durata totală a unei ședinte de diagnosticare completă este de 2 ore, incluzând atât cele 2 aparate, cât și anamneza homeopată care ia în calcul nivelul fizic, mental și emoțional al pacientului. Marele avantaj pe care Medicina integrată ScienceMed îl aduce în managementul oboselii constă în faptul ca, într-o singură ședință, pot fi identificate toate cauzele la nivel fizic și energetic și se poate stabili un tratament personalizat adaptat fiecărui pacient în parte. De ce să fii obosit când poți să te simți energic, plin de viață, încrezător și, mai mult, poți evita boli, depresii, probleme?