Giardia lamblia este un parazit care se dezvoltă în intestinul subțire și în căile biliare la om și la unele animale, unde ajunge prin intermediul apei, al fructelor și al zarzavaturilor nespălate. Infectarea organismului cu acest parazit poartă denumirea de giardiază, care provoacă mai ales la copii dureri abdominale, diaree, constipație, anemie și chiar tulburări nervoase.

Când şi unde apar îmbolnăvirile cu giardia?

Giardioza este o boală răspândită în toată lumea, mai ales în zonele în care accesul la apă este limitat, lucru ce cauzează o lipsă de igienă. Epidemii de giardia au apărut datorita tratării inadecvate a apei din sistemele urbane, din bazinele de înot, din fântâni sau lacuri din parcuri ori în cazurile când apa a fost contaminată cu deversările din canalizari. Cazurile de infecţie sunt frecvente în grădiniţe sau centre de îngrijire, fiind datorate igienei precare (mai mult de 35% din copii au avut giardia în materiile fecale).

Caz clinic - simptomele şi metodele de depistare ale giardiei

Cu câteva luni în urmă la cabinetul nostru s-a prezentat o pacientă în vârstă de 20 de ani cu dureri abdominale, balonări, greaţă şi vărsături ocazionale, însoţite uneori de diaree apoasă, alteori de scaune urât mirositoare. Aceste simptome au debutat în urmă cu două luni, cu dureri profunde şi crampe în capul pieptului, deasupra ombilicului, uneori moderate, alteori intense. Pacienta se simţea foarte obosită şi avea dureri de cap zilnice, mai ales dimineaţa. Nu făcuse febră, nu suferise accidente şi nu avusese afecţiuni medicale importante anterioare. Domnişoara ne-a relatat că a încercat să se trateze cu Ibuprofen, dar durerile de cap au cedat doar parţial. La primele consulturi medicale efectuate anterior pacienta a primit diagnosticul de depresie, recomandându-i-se medicamente antidepresive. De asemenea, s-au efectuat şi o serie de investigaţii cu scopul de a determina cauzele simptomelor (un examen tomograf computerizat cranian, o analiză de laborator a electroliţilor serici şi a enzimelor hepatice, o esofago-gastro-duodeno-scopie şi o examinare a stării ficatului şi veziculei biliare pentru a exclude o colecistită sau o litiază biliară). Toate rezultatele obţinute au fost în limite normale. La sosirea în clinica Sciencemed pacienta a efectuat un consult de medicină integrată, începând cu o investigaţie clinică şi homeopată completă. Examenul electrosomatografic a reliefat modificări ale conductivităţii electrice interstiţiale la nivel digestiv, cu valori mărite în special la nivelul duodenului, intestinului gros şi al ficatului. În plus, au fost depistate şi modificări importante ale conductivităţii electrice la nivelul hormonilor de stres şi al sistemului neurovegetativ. Valorile homeostaziei apei (a echilibrului normal, biologic) în compartimentele intra- şi extracelulare au înregistrat abateri mari, ca urmare a deshidratării cauzate de pierderile de lichide prin vărsături şi diaree. S-au depistat şi niveluri mari ale valorilor radicalilor liberi, alături de o creştere a acidităţii la nivelul celulelor din organism şi de o scădere a concentraţiei oxigenului interstiţial (hipoxemie). Testarea prin metoda biorezonanţei Paul Schmidt aplicată în Clinica Sciencemed a confirmat scăderea energiei vitale a organismului pacientei, cu multiple blocaje energetice medii şi majore la nivelul meridianelor energetice şi a organelor de control. Un punct important a fost descoperirea în cadrul investigaţiilor medicale integrate a unei sensibilităţi la paraziţii intestinali, în special la Giardia lamblia.

Tratarea giardiei în clinica Sciencemed

Testarea la substanţele alergice prin biorezonanţa Paul Schmidt a evidenţiat necesitatea iniţierii unor şedinţe de tratament specific de desensibilizare, total nedureroase şi neinvazive, la nivel energetic şi informaţional. Terapiile de armonizare energetică prin metoda biorezonanţei aplicate la toate nivelurile blocate, alături de şedinţele de desensibilizare, s-au adăugat recomandărilor igieno-dietetice, remediilor homeopate şi gemoterapice stabilite în clinica noastră. Toate aceste metode terapeutice au condus la ameliorarea rapidă a simptomatologiei. După o perioadă de tratament blocajele energetice şi sensibilitatea la alergeni şi la paraziţi s-au redus, astfel încât după doar două cure de terapie pacienta noastră a eliminat necesitatea tratamentului complex antiparazitar şi antialergic, cu multiple şi redutabile efecte adverse şi cu o mare şansă de a recidiva în timp. În acelaşi sens, pacienta noastră participă regulat la retestare, în special pentru paraziţi, pentru că giardiaza poate persista mult timp ca o infecţie cronică, chiar şi în lipsa simptomelor. Netratată corespunzător, această afecţiune poate determina o scădere importantă în greutate, probleme de absorbţie intestinală şi depresie. În foarte multe situaţii examenele coproparazitologice rămân negative în mod repetat, deşi parazitul se află bine cantonat în organism. Astfel, pentru afecţiuni ca giardiaza, prevenirea şi tratarea prin metodele medicinei integrate ale Clinicii Sciencemed rămâne o opţiune de neegalat.