Cei care știu ce înseamnă o durere de spate vor fi de acord: ea este un coșmar din care și-ar dori să se trezească. Durerile de coloană lombară sau cervicală (ambele tipuri sunt la fel de rele) ne fac să nu putem, la propriu, sta în picioare. Poziția verticală devine ceva imposibil de realizat. În fazele acute pacientul se înconvoaie, la propriu, și singura poziție pe care o poate adopta este cea orizontală. Dureroasă și ea, de altfel. Statistica este una îngrijorătoare: în prezent, mai mult de trei sferturi dintre oameni, indiferent de vârstă, prezintă dureri de spate.

Ce ne doare, de fapt, și de ce?

Una dintre cauzele principale o reprezintă deteriorarea discului vertebral sau osteoartrita. Practic, organismul îmbătrânește, oasele și ligamentele devin mai rigide, canalul spinal se îngustează, discurile intervertebrale se deteriorează, își pierd capacitatea de a amortiza șocurile și încep să pună presiune asupra nervilor. Atenție, când vorbim de îmbătrânire, nu ne referim la persoane în vârstă! Vârsta biologică și vârsta organismului sunt, din păcate, din ce în ce mai frecvent, lucruri diferite! O altă cauză majoră e poziția greșită a spatelui pe timp lung și șederea îndelungată pe scaun ori în picioare. Mai pe scurt, sedentarismul și obișnuințele defectuoase. Șoferii, angajații cu muncă de birou, care uită să facă până și pauza de masă și orice altă persoană cu un mod de viață sedentar și nesănătos pot dezvolta încă de foarte tineri probleme grave ale coloanei vertebrale. În timp, durerile se cronicizează și pot să treacă de la dureri locale (cele mai frecvente fiind cele din zona mijlocului spatelui) până la amorțeli grave ale membrelor superioare și inferioare și chiar paralizie. Durerile pot porni de la mușchi, de la nervi, de la vertebre. Netratând, însă, cauza, problemele se agravează în numai câțiva ani. Am avut un pacient care la doar 36 de ani avea o hernie de disc în fază atât de avansată că nu se mai putea ridica din pat. Singurul tratament alopat care îi mai rămăsese la dispoziție era unul chirurgical. A venit la noi să încerce o ultimă variantă. Ne-a spus: ”operația va fi acolo și peste 1 lună. N-aș vrea să mă mai chinui încă o lună, dar poate există și altă variantă decât cuțitul”. Primele semne bune au apărut în 3 săptămâni. A trecut de atunci mai bine de un an. Pacientul nostru continuă tratamentul, dar operația nu se mai află în discuție de foarte multă vreme. Atunci când durerea e provocată de cauze punctuale, precum ridicarea unei greutăți sau prestarea unei activități fizice mai intense ori o mișcare greșită, de obicei trece repede și e suficient un repaos de câteva ore, un somn bun sau un tratament analgezic de scurtă durată. Dacă nu se întâmplă așa, însă, e bine să căutați sfatul unui medic cât mai repede cu putință. Durerea de spate poate fi chiar și simptomul unei infecții urinare sau a pietrelor la rinichi, fără nici o legătură cu problemele de coloană. Afecțiuni ginecologice precum banalele chisturi ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate. Osteoporoza (boală întâlnită frecvent la femei după instalarea menopauzei) sau tumorile de coloană ori cele pelvine pot avea ca simptome durerile de spate. Și ceea ce sigur nu vreți să auziți, FUMATUL poate fi o cauză. Fumatorii sunt mai predispuși la dureri de spate decât nefumătorii. În primul rând pentru că îmbătrânește prematur organismul.

Putem face ceva? Există și alte remedii decât medicamentele și chirurgia?

Desigur! Natura are întotdeauna o bogăție de remedii. Fitoterapia, gemoterapia și homeopatia ne oferă o multitudine de soluții, atât pentru calmarea durerilor de moment, cât și pentru tratarea cauzelor care le-au produs. Ședințele de armonizare, tabletele încărcate energetic și vibrațional cu frecvențe adaptate pacientului în urma testărilor de biorezonanță și electrosomatografie pe care le facem în cadrul consultației complete de medicină integrată aduc un plus de beneficiu oricărui alt remediu natural. Practic, se pot stabili nu doar dezechilibrele existente la momentul la care pacientul vine la consult, ci și cauzele care au dus la acestea. Putem identifica nu doar deficitele de rezonanță armonică de la nivelul osteomuscular al coloanei vertebrale, dar și dezechilibrele altor articulații mai mici sau al unor organe de control superioare. Cu cât mai repede intervenim, cu atât mai ușor se tratează. Din aceeași categorie de probleme, puteți citi aici și articolul referitor la spondiloza cervicală.