Din categoria: Sfaturi utile  

Ficatul este unul dintre organele vitale, cu rol de detoxifiere și de transformare a hranei în energie vitală. Atenție, hrana înseamnă substanțe nutritive, nu fast-food. Alimentația ar trebui să fie, în primul rând, bogată în antioxidanți. Prin urmare, ar trebui să consumăm zilnic: mere, grefe, legume verzi (brocoli, spanac, varză), morcovi, roșii. Consumați cât mai multe sucuri naturale, de legume și fructe, care ajută inclusiv digestia și regenerarea unui ficat bolnav, în cazul în care s-a ajuns până acolo. Evitați alcoolul și tutunul, beți ceaiuri și multă apă (plată; evitați băuturile carbogazoase de orice fel). Hidratarea este vitală pentru un ficat sănătos. Dacă aveți o boală de ficat, scoateți din alimentație ouăle, carnea de porc, rață, găscă sau vânatul de orice fel, care sunt extrem de bogate în colesterol. Aportul de colesterol dăunează ficatului bolnav. Evitați conservele și încercați să mâncați cât mai multe produse neprelucrate. Produsele lactate de orice fel sunt interzise unui ficat bolnav. Feriți-vă și de nuci, alune și migdale, care au o foarte mare concentrație de grăsimi, alimente care fermentează și balonează, dulciuri și biscuiți.

Ce putem mânca atunci când avem un ficat bolnav?

– Supe (atenție, nu ciorbe acre și care să nu conțină tipurile de carne amintite mai sus). De preferat cele de legume, dar sunt foarte bune și supele cu găluști, supele de pui sau de vită. Evitați legumele care balonează. – Mâncăruri (în special piureuri) de legume. – Sucuri naturale (proaspete, făcute în casă) de legume și/sau fructe. – Salate. Evitați otețul, folosiți lămâie dacă trebuie acre. Fără murături sau legume conservate de orice fel. – Carne slabă la grătar. Recomandabil pește, dar puteți mânca și pui, curcan fără piele și fără grăsimi, ori vită. – Cartofi, cu excepția celor păjiți. Foarte buni sunt cei făcuți la cuptor. – Fructe și legume crude. – Condimentați mâncărurile cu: pătrunjel, dafin, leuștean, mărar, țelină, chimen, lămâie.

Ce nu trebuie să lipsească din alimentație pentru a avea un ficat sănătos?

– Grapefruitul: antioxidant bogat în vitamina C. – Ceaiul verde: antioxidant. – Plantele verzi: purifică sângele. – Avocado: detoxifiant. – Usturoi (în cantități mici), curăță ficatul, ajută la activarea enzimelor hepatice și la eliminarea toxinelor. – Morcov și sfeclă: bogate în beta-caroten, îmbunătățesc activitatea ficatului. – Lămâie: bogată în vitamina C. – Cereale integrale: bogate în vitamine de tip B, ajută la metabolizarea grăsimilor și îmbunătățesc funcțiile hepatice. – Mere: conțin pectină, detoxifiază organismul. – Ulei de măsline: folosit în cantități moderate, ajută ficatul. Peste toate, însă moderația în alimentație este unul dintre cei mai importanți factori generatori de sănătate. Mâncați puțin și des. Obișnuiți-vă să mâncați dimineața. Cea mai importantă masă e micul dejun. Pentru seară păstrați ceva ușor, fără grăsimi și dacă se poate cât mai puțin trecut prin foc. E mai ușor să prevenim decât să tratăm. Aveți grijă de ficatul vostru!